Synka dig i form

Nått att tänka på Tro???

******

 

Hjärnan har en rytm och kroppen en annan. Lyckas vi synka dem båda kan det slå blixtar om allt från kärleksliv till jobbmöten.

Här är ett enkelt dagsschema som gör det möjligt för dig att få ut mesta möjliga av din inneboende kapacitet.

Den mänskliga kroppen har en egen rytm som vi kallar dygnsrytm eller biologisk klocka, och den styr våra sömn- och vakenhetscykler. Klockan fungerar enligt vår exponering för ljus, vår arvsmassa och vårt sömnmönster.

Experiment som gjorts på människor som suttit i en grotta utan någonting att förströ sig med och ingen annan stimulans än solens upp- och nedgång, visar att de går och lägger sig en timme senare än genomsnittet varje dag och sedan går upp en timme senare på morgonen. Det beror på att kroppen har en inbyggd tidtagning som går i en cykel på ungefär 25 timmar.

Ny hjärnforskning från USA visar att hjärnan också har sin egen rytm. Vid olika tillfällen på dygnet vaknar hjärnan, blir mer och mindre skärpt och kräver vila. Precis som kroppen. Energinivåerna höjs och sänks, vilket beror på att halterna av olika hormoner i hjärnan varierar.

– Rytmen i hjärnan hänger på vilka hormoner som finns i hjärnan just då, och i vilka mängder, säger neurologen Ilia Karatsoreos vid Rockefeller-universitetet.

Hormoner påverkar vakenheten

I en ärtstor körtel i hjärnan, epi­fysen, görs och pytsas det ut melatonin i olika doser och det är det som gör att vi har en dygnsrytm över huvud taget. Andra hormoner som gladhormonet oxytocin och stresshormonet kortisol har olika toppar under dygnets vakna tid. Om körteln påverkas kan hela sömn- och vakenhetscykeln hamna ur fas och vi får sömnsvårig­heter, huvudvärk och blir ljuskänsliga.

Hjärnrytmen följer i viss mån klockan i kroppen, men om vi lyckas synkronisera hjärnan med kroppen ihop med dagens timmar så kan vi må bättre, få bättre kärleksliv och bli effektivare. Och om vi gör ungefär samma sak vid samma tidpunkt varje dag så vet hjärnan till slut när hormonerna ska ut i kroppen och när den ska dra ner på sina nivåer – och hjärnan gillar rutiner.

Jessika Devert

22:00-

SOVA

Ladda inför morgondagen!

Hjärnan är trött och behöver processa allt den tagit in under dagen och det gör den genom sömn. Det är viktigt att du sover sju–åtta timmar för att kunna sortera all information och du kan också få bättre minne om du sover ordentligt. Hjärnan gillar rutiner så se till att du lägger dig vid ungefär samma tid varje kväll – då mår både kroppen och hjärnan bäst.

04:00-09:00

KÄRLEK

Det perfekta tillfället för kärlek, mys och för att knyta an till din partner. Det är också en bra tid för att sätta känslor på pränt och för att långsamt få i gång kroppen. Gladhormonet oxytocin når skyhöga nivåer på morgontimmarna, speciellt hos män.

Så passa på att:

• Älska eller kramas en stund.

• Meditera.

• Skriva ett brev till någon eller i din dagbok och se hur fantasin flödar!

09:00-11:00

KREATIVITET

Vid den här tiden har hjärnan låga nivåer av kortisol, ett stresshormon, vilket gör att hjärnan är skarp och du har lätt att koncentrera dig, analysera problem och frågeställningar.

Nu ska du:

• Utveckla nya idéer.

• Boka in viktiga jobbmöten.

• Diskutera aktuella familjefrågor.

11:00-14:00

ACTION

Nu har du nästan inget sömnhormon, melatonin, i hjärnan alls. Du är snabb och reaktionen är på topp. Din mentala vakenhet är hundra procent i gång och du kan ta på dig nya projekt. Reaktionsförmågan och förmågan att fatta beslut fungerar klockrent och det är en bra tid att avsluta viktiga jobb eller familjediskussioner.

Använd tiden till att:

• Presentera nya idéer för chefen eller en kund.

• Svara på mejl och telefonsamtal.

• Ta itu med saker som behöver göras hemma. Gör en lista och bocka sedan av allteftersom du går igenom den. Det är viktigt för hjärnan att du gör en sak i taget. Att försöka göra fler samtidigt gör att hjärnan inte hänger med och det blir hafsigt och slarvigt utfört.


14:00-15:00

PAUS

Forskarna har kommit fram till att den bästa tiden på dygnet att äta lunch är runt klockan två på eftermiddagen. Då är dygnsrytmen i en kort nedåtgående fas och då vill kroppen ha mat och vila en kort stund. Men inte för länge!

• Ta en kort lur på femton minuter, en kort frisk promenad eller ett glas kallt vatten för att skaka av dig lunchens matkoma.

• Läs en tidning eller slösurfa en stund.

• Rör på dig lugnt och fint, rulla axlarna och böj och sträck på dig, så att musklerna får stretcha.


18:00-20:00

NEDVARVNING

Nu börjar hormonet melatonin att varna kroppen för att den snart kommer att bli ordentligt trött. För att gå ner i varv och för att få ny energi krävs lugna, trevliga syssel­sättningar. Titta gärna på solnedgången. Det mjuka solljuset förbereder kroppen för natten och producerar nästa dags må bra-hormon, serotonin.

Dina smaklökar är också på topp så se till att:

• Laga god mat.

• Träffa vänner och prata och skratta.

• Ha kvalitetstid tillsammans med familj och släkt.


20:00-22:00

SLAPPA

Melatonin, sömnhormon, kommer i stora mängder och gör oss riktigt trötta i hjärnan, vilket märks i kroppen. Hjärnan gör oss redo att snart få sova. Dags att ägna sig åt lugna aktiviteter där du inte använder hjärnan i någon större utsträckning.

Chilla och ägna dig åt att:

• Titta på film eller tv.

• Sticka, virka, måla eller handarbeta på något annat sätt.

• Göra precis ingenting!

 

LÄNK till Artikel


Kommentarer

Skriv nått sött:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback